Hakkımızda

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EDİRNE UYGULAMA V E ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 2880 sayılı Kanunla değişik 7 nci maddesi 6/2 bendi uyarınca Trakya Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak “Edirne Uygulama ve Araştırma Merkezi”19-10-1995 tarihinde kurulmuştur.
Merkez yönetmeliği 2 Ocak 1996 tarih 22511 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

Kuruluş
Madde 1- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 2880 sayılı Kanunla değişik 7 nci maddesi 6/2 bendi uyarınca Trakya Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak “Edirne Uygulama ve Araştırma Merkezi” kurulmuştur.
Merkezin Amaç ve Görevleri
Madde 2- Merkezin amaç ve görevleri şunlardır:
a)Osmanlı Türk Uygarlık tarihi içinde tartışılmaz bir özel yeri bulunan Edirne İlinin tüm değerlerini araştırıp belgelendirerek modern tarih anlayışı kurallarına uygun bir şekilde gelecek kuşaklara aktarmak.
b) (Değişik: RG 12/10/2004-25611) Edirne ile ilgili tüm belgeleri yurt içinde ve yurt dışındaki yayın, fotoğraf, mikrofilm, tarihi belge, harita, plan ve benzeri belgeleri ile fotokopilerini içinde toplayan bir Müze-Kütüphane kurmak. Edirne’de bulunan Trakya Üniversitesi bünyesindeki müzelerin gelişimini, yönetimini ve etkinliklerini koordine etmek.
c)Yukarıda yazılı konular veya benzerleri üzerinde araştırma yapacak olanlara gerekli kolaylıkları göstermek ve değerli bulunacak araştırmaların yayınlanmasına yardımda bulunmak.
d)Gerekli hallerde yurtiçi ve yurtdışı araştırmalar yapacak olanlara yardımlarda bulunmak veya yetenekli kimseleri bu yolda görevlendirmek.
e)Edirne’nin maddi ve manevi değerleri ile ilgili birimlerle (Vilayet, Belediye, Askeri Birlik ve diğer resmi kamu kuruluşları ile özel kuruluşlar, vakıflar, dernekler gibi benzeriyle) yakın işbirliği kurmak.
f)Merkezin kuruluş amacına yönelik olarak konferans, panel, sempozyum vb. gibi bilimsel toplantılar düzenlemek ve sergiler açmak ve yurtiçi ile yurtdışında açılan bu gibi faaliyetlere katılmak, bu amaca yönelik olarak kültürel ve sanatsal faaliyetlerde bulunmak ve anma törenleri düzenlemek, gazete ve dergiler çıkarmak.

Teşkilat ve İşleyiş
Madde 3- Araştırma Merkezinin Yönetim teşkilatı aşağıdaki organ ve gruplardan meydana gelir.
a)Müdür
b)Genel Kurul
c)Yönetim Kurulu
d)Danışma Kurulu

Madde 4- Müdür, Trakya Üniversitesi öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süre ile atanır. Süresi sona eren Müdür yeniden atanabilir. Müdür Üniversite Öğretim Elemanları arasından 1 veya 2 yardımcı seçer. Müdür Yardımcısı Müdürün verdiği işleri yapar ve müdürün bulunmadığı zamanlarda müdüre vekalet eder.

Müdürün Görevleri
Madde 5- Merkez Müdürünün görevleri şunlardır:
a)Merkezi temsil etmek veya yönetmelik ile kendisine verilmiş olan görevleri yerine getirmek. b)Merkezin Kurullarını toplantıya çağırmak, gündemi hazırlamak, toplantıları yönetmek. c)Kurullarda alınacak kararları uygulamak ve çalışma programlarını yürütmektir.
d)Merkezin ödenek ve kadro ihtiyaçlarını gerekçeleriyle birlikte tespit ederek merkez yönetim kurulunun da görüşlerini aldıktan sonra Rektörlüğe sunmak.
e)2547 sayılı Kanunla kendisine verilen diğer görevleri yapmak.

Genel Kurul
Madde 6- Genel Kurul Müdür’ün başkanlığında, müdür yardımcısı ile Rektör tarafından seçilecek 15 kişiden oluşur.

Genel Kurul Görevleri
Madde 7- Genel Kurulun görevleri şunlardır:
a)Müdürün çağrısı üzerine yılda en az bir defa toplanır.
b)Bir önceki yılın faaliyet raporlarını gözden geçirip, gelecek yıl için önerilecek yıllık faaliyet programlarını görüşerek karara bağlar.
c)Yönetim Kuruluna üye seçer.

Yönetim Kurulu
Madde 8- Yönetim Kurulu Araştırma Merkezi’nin karar organı olup, Müdür, Müdür Yardımcısı ve Genel Kurul tarafından konusu ile ilgili bilgi ve deneyime sahip üç yıl için seçilecek üç kişiden oluşur.

Yönetim Kurulunun Görevleri
Madde 9-Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a)Yönetim Kurulu, müdürün çağrısı üzerine toplanır.
b)Müdür tarafından getirilen teklifleri ve faaliyetleri görüşür karara bağlar ve diğer çalışmalarda müdüre yardımcı olur.
c)Merkezin yatırım ve harcama programlarını düzenleyerek bütçeyi hazırlar.
Danışma Kurulu ve Görevleri
Madde 10- Danışma Kurulu, merkezin çalışmalarına öneri ve uyarılarıyla katkıda bulunan organdır. Danışma Kurulu Genel Kurul tarafından Merkezin amaç ve çalışmalarına ilgi gösteren veya konu üzerindeki uzmanlığından faydalanılabilecek kişiler arasından Rektör tarafından seçilen en fazla 15 kişiden oluşur. Bu kurulun üyeleri başka bir üniversite, kamu kuruluşlarının temsilcileri ve özel kişiler olabilir. Danışma Kurulu, yılda en az bir defa olmak üzere, müdürün başkanlığında toplanır. Toplantılarda çoğunluk şartı aranmaz.
Madde 11- Bu Yönetmelikte geçmeyen hususlarda Yükseköğretim Kurumunun yürürlükteki kanun ve yönetmelikleri geçerlidir.

Yürürlük
Madde 12- Bu Yönetmelik yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 13- Bu Yönetmelik hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.
Bu içerik 17.05.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 512 kez okundu.